ABN AMRO's circular pavilion, Amsterdam, The Netherlands

The building is based entirely on the principles of circularity. The pavilion will therefore proceed under the official title 'Circl'.

Circular construction is applied throughout the entire new ABN AMRO building. With the exception of the concrete foundation, all materials can be disassembled and reused. Should ABN AMRO no longer require the components in future, these can be reused elsewhere.

Our GAIA Phase Change Materials were implemented to ensure that the pavilion requires little to no energy for the building's climate control system. These Phase Change Materials melt at 20 degrees so that they can absorb significant excess heat in the building. Warmth is then released during cooling. This technology removes the peaks from temperature fluctuations. Water-bearing pipes under the mats allow the mats to regenerate if necessary during overheating. These materials are also installed in the ceiling where fan coil units are used for air flow. Regeneration occurs principally at night using outside air. Heating and cooling occurs with a reversible heat pump.

Lances have been drilled into the ground to utilise the constant temperature deep under the earth's surface. One of the heat storage methods runs via the sprinkler buffer. This buffer is a large container of water to enable sprinkling in case of fire. As this buffer is a required component, it can just as well be used to store energy. When the warm water is required, it can be extracted; the same applies to the cooling.

Paviljoen_1

closely working with:

Close